
Merhaba arkadaşlar, Robotik Kodlama serimizin bu yazısında “Problem” ve “Algoritma” kavramlarını anlatıyorum. Problemler aslında her zaman karşımıza çıkıyormuş. Minik bir kalem açma işinin bile bir sürü adımı varmış. Bu dersimizde algoritma ve algoritmik düşünmeyi işledik. Dersimizin sonunda kocaman bir engelin bile algoritmik düşünme ile küçücük bir engele dönüşebileceğini öğrendim. Bu bilgileri edindikten sonra algoritmik düşünmek için daha çok etkinlik yapmak istiyorum. Ve robotik kodlamaya olan ilgim daha da arttı.
Daha fazla uzatmadan bu kavramları aşağıda sizler için paylaşıyorum. Haydi birlikte göz atalım.
Problem Nedir?

Problem, çözülmesi gereken sorun ya da aşılması gereken engel anlamına gelir. Günlük hayatta da sık sık problemlerle karşılaşırız. Karşılaştığımız bu problemleri bilerek veya farkında olmadan adım adım çözmeye çalışırız. Örneğin yazı yazarken kaleminizin ucu kırıldığında yandaki adımları takip ederek sorunu çözersiniz.
Bilgisayarlar da problemleri tıpkı bizler gibi çözmeye çalışır. Kullanıcı tarafından kendisine verilen komutları adım adım uygulayarak problemin çözümüne ulaşır. Kullandığımız yazılımların tamamı, bilgisayarın anlayabileceği özel komutlardan oluşan bir dilde yazılmıştır ve bu komutlar “kod” olarak adlandırılır. Bu kodları bilgisayar yazılımcıları yazar.
Algoritma Nedir?
Kodlamaya başlamadan önce oluşturacağımız yazılımın adım adım ne yapacağını tasarlamamız gerekir. İşte açık ve net ifadelerle problemin adım adım çözümünü gösteren bu taslağa algoritma adını veriyoruz. Programlamanın ilk adımı algoritma oluşturmaktır.
Algoritma, bir problemin çözümünde izlenecek yol anlamına gelir ve problemin çözümünün adımlar halinde yazılmasıyla oluşturulur. Algoritmanın basamaklarında bir başlangıç ve son bulunur, ve her adımda yapılacak işlem açıkça belirtilir.

Algoritmik Düşünmenin Faydaları
Algoritmik düşünme veya bir problemi adım adım çözebilme yeteneği özellikle matematik ve fen bilimlerinde oldukça önemlidir.
Farkında olmadan özellikle matematikte algoritma kullanırız.
Algoritmik düşünce, problemleri parçalara ayırma ve çözüme ulaşmak için farklı adımları bir süreç içinde yürütme imkanı sağlar.
Problemi parçalara ayırmak için öncelikle problemin veya çözülmesi gereken durumun tanımlanması gerekir.
Şimdi Sıra Sizde
Bir etkinlik belirleyin (Kahvaltı yapmak, Diş fırçalamak vb.). Bu etkinliği daha önce hiç görmemiş, duymamış birisine anlatıyormuş gibi her adımı ince ayrıntısına kadar yazın. En az iki tane seçim yapmayı gerektiren bir durum olmalı. Seçim yapmayı gerektiren durumları ve varsa tekrar eden durumları belirtin. Yorumlarda buluşalım 🙂
Bir sonraki yazımda da “Akış Şeması Nedir?” sorusuna cevap vereceğim. Bu tarz yazılarımın devamı için bana yorum atmayı unutmayın!
Merak ettiğiniz veya önereceğiniz konuları iletişim formundan benimle paylaşabilirsiniz.
Faydalı bilgiler için teşekkürler.Bende örnek olarak okul çantası hazırlama algoritması yazmak istedim.
1-Başla
2-Günlük ders programı aç
3-Okul çantasını aç
4-Günün ders programına göre defter,kitap,kalemliği koy
5-Günlük ders programını kapat
6-Çantayı kapat
7-Bitir
Bu arada ayran yapma algoritmasına göre ayran yaptım çok lezzetli oldu.Teşekkürler.Devamını bekliyorum 🙂