Merhaba arkadaşlar, ben bu yazıma “Robot Nedir?” diye başlıyorum. Çünkü size robotlardan bahsedeceğim. Ve robotların ne olduğunu öğrenince ne hissettiğimden bahsedeceğim. Robotların ne olduğunu öğrenince çok şaşırdım. Çünkü gerçekten eski tarihimizdeki robotlar çok ilginçmiş. Mesela Mısırlılar bir günün kaç saat olduğunu öğrenmek için su saati yapmışlar. Ve Leonardo da Vinci yürüyen aslan tasarımı yapmış. Ben en çok buhar adam robotuna şaşırdım. Trenin küçüğü ama çok ilginç bir tren.
Daha fazla uzatmadan robotik kodlama eğitimimin ilk dersinde öğrendiğim ilginç bilgileri aşağıda sizler için paylaşıyorum. Haydi birlikte göz atalım.
Robotların Tarihi ve İlk Robotlar
Sandığımızdan daha eski…
Robot denilince aklımıza ilk gelen insan gibi yürüyen, hareket eden, konuşan makineler geliyor. Ama tarihte yapılan ilk robotlar böyle değildi. Bu yüzden robot tarihi, tahmin ettiğimizden çok daha eskilere dayanıyor.

Eski Mısır ve Yunan medeniyetlerinde gördüğümüz otomatik su saatleri ve Leonarda da Vinci‘nin yürüyen mekanik aslanı gibi örnekler tarihin ilk robotlarıydı.

Bizden bir alim
Cizre’de doğduğu için El Cezeri olarak bilinen Ebû’l İz İsmail İbni Rezzaz El Cezerî’nin, daha 12. yüzyılda sibernitiğin ilk adımlarını attığı ve ilk robotu yaparak çalıştırdığı kabul edilir.
Ayrıca Leonardo da Vinci’nin onun çalışmalarından etkilendiği de iddialar arasındadır.

Buhar Adam !

19. yüzyılın ener kaynağı buhardı. Trenler buhar ile ilerliyor, dev makineler buhar ile çalışıyordu. 1893’te Kanadalı Profesör George Moore, çelikten yapılma buhar motoruyla çalışan insansı robotu yani “Buhar Adam”ı (Steam Man) üretti.
Buhar Adam, insansı robotların ilk örneğiydi.
Tesla da işin içine giriyor…
Balkan kökenli mucit Nikola Tesla,
1898’de New York’ta uzaktan kumanda edilebilen bir dalgıç teknesi modeli tasarladı.
Tesla, bir gün akıllı bir insansı robotların üretileceğine inandığını yazmış.

Sinemada ilk robot…

Sinema tarihinde insan biçimli bir robotun görüldüğü ilk film ise 1927 yılında çekilen Metropolis filmiymiş.
Bunun yanı sıra öğrendiğimde çok şaşırdığım bir bilgi paylaşmak istiyorum. Filmde robot karakterini canlandıran kadın oyuncu, metal giysiler nedeniyle rahat hareket edemediğinden, set görevlileri tarafından beslenmiş.
Robot Kelimesi ve Robotluğun Yasası
Robot kelimesi nereden geliyor?
İlk olarak “Robot” kelimesini günümüzdeki anlamı ile kullanan kişi, Çek yazar Karel Čapek olmuş. Čapek 1920’de yazdığı “R.U.R. – Rossum’s Universal Robots” adlı eserinde açık bir şekilde robot kelimesini kullanmış. Daha sonra bu kelime dünya çapında kabul görmüş. “Robot” kelimesinin Çek dilindeki anlamı ise “İşçi” dir.
Robotluğun Yasası !
Yazar ve bilim insanı profesör Isaac Asimov’un, 1942’de bir robot yasası yayınladığını biliyor muydunuz?
- Bir insanı yaralamaz veya kayıtsız kalarak zarar görmesine neden olmaz.
- Birinci kanunla çelişmemesi şartıyla, insanların verdiği emirlere uymak zorundadır.
- Birinci veya ikinci kanunla çelişmediği sürece kendi varlığını korumalıdır.
İşe Yarar Robotlar
20. yüzyılın ortalarına kadar daha çok insanları eğlendirmek için basit ve oyuncak tarzı robotlar yapılıyormuş. Daha sonra da bunların yerini insanların yapamayacağı işleri yapan robotlar almış. Sıcak metalleri taşıyan robotlar bunlardan biriymiş. Şu anda da fabrikalarda robotların kullanımı yaygınlaşmış.
Bir sonraki yazımda da hem “Robotik Nedir?” sorusuna hem de “Robotik Kodlama Nedir?” sorusuna cevap vereceğim. Bu tarz yazılarımın devamı için bana yorum atmayı unutmayın!
Merak ettiğiniz veya önereceğiniz kitapları iletişim formundan benimle paylaşabilirsiniz.
Selamlar Zeynep Ela, yazını çok beğendim. Yeni yazılarını dört gözle bekliyorum. Bizi merakta bırakma.
Teşekkür ederim. En kısa zamanda robotik kodlama ile ilgili yeni yazılarımı paylaşacağım.