
Merhaba arkadaşlar, Robotik Kodlama serimizin ikinci yazısında “Robotik”, “Kodlama” ve “Robotik Kodlama” kavramlarını anlatıyorum. Bu kavramların anlamlarının daha değişik olduğunu düşünüyordum. Fakat robotlar bizim hayatımızın içinde, yanımızda olan cihazlarmış. Robotik kodlama da aynı şekilde sürekli gördüğümüz ama fark edemediğimiz çalışmalarmış. Aşağıdaki kavramlar çok teknik olduğu için ilk okuduğumda anlamamıştım. Fakat öğretmenimin açıklamalarıyla her şey netleşti. Sizin de aklınıza takılan veya anlamadığını konular olursa yorum yazarak bana ulaşabilirsiniz. Ben de size yardımcı olurum.
Daha fazla uzatmadan bu kavramların teknik tanımlarını aşağıda sizler için paylaşıyorum. Haydi birlikte göz atalım.

Robot Nedir?
Sensörleri ile çevresini algılayan, algıladıklarını yorumlayan, yorumlama sonucu bir karar veren, verdiği kararı bir çıkış sinyali ile üreten aygıtlara “Robot” denir. Robotlar bu çıkış sinyalini bir motor, LED veya herhangi bir aktüatör ile verebilir. Otonom karar veremeyen aygıtlar robot değildir. Konumuz robotik olmasına rağmen öncelikle basit bir robot tanımı ile başlamak istedim. Ayrıca robot ve tarihi hakkında daha detaylı bilgi edinmek için buraya bir önceki yazımın linkini bırakıyorum.
Robotik Nedir?
Robotik, makine ve kontrol sistemlerini, bilgisayar, elektronik ve uzay bilimlerinin tümünü kapsayan bir ortak çalışma alanıdır. Mekanizmaların tasarımı, kontrol edilebilmeleri için yapılarına elektronik donanımların eklenmesi, dijital ortamda kontrollerinin sağlanması ve belirli ortamlarda belirli koşullara göre çalışmaları baz alındığında bu alan makine, mekatronik, bilgisayar, yazılım, kontrol ve otomasyon, uzay ve havacılık, elektrik-elektronik gibi birçok mühendislik disiplinini bir arada toplamaktadır. Biraz teknik bir tanım oldu. Ama daha basit açıklamaya çalıştığımızda tanımımız eksik kalıyor. Bu nedenle aklınıza takılan soruları yorum olarak yazabilirseniz detaylı olarak anlatabilirim.
Kodlama Nedir?
Kodlama diğer adıyla programlama kelime anlamıyla belirli şartlara ve düzene göre yapılması öngörülen işlemlerin bütünü anlamına gelir. Programlama bilgisayara ya da elektronik devre ve mekanik sistemlerden oluşan düzeneklere bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlar dizisinin bütünü veya bir kısmı olarak tanımlanır.
Bilgisayar alanında çok önemli isimlerin hepsinin ortak özelliği küçük yaşta programlama öğrenmiş olmalarıdır. Aralarında dünyanın en meşhur programcıları aynı zamanda büyük teknoloji firmalarının kurucularından Sergey Brin, Mark Zuckerberg ve Bill Gates‘in de bulunduğu bir grup programcı Amerika’da programlama öğrenmenin yagınlaşması için bir proje başlattılar. Bu projeler ve teknolojideki gelişmeler biz çocuklara kodlamanın hem eğlenceli hem de öğretici olmasını sağlamıştır. Özet olarak programlama öğrenmek insana; sistematik düşünme, problem çözebilme, olaylar arasındaki ilişkileri görebilme, yaratıcı düşünebilme gibi yetiler kazandırıyor. Hala öğrenme aşamasında olmama rağmen daha şimdiden günlük hayatımda öğrendiklerimi uygulamaya başladım bile.
Robotik Kodlama Nedir?
Son olarak “Robotik Kodlama”; makinelerin ya da sistemlerin yazılımla birleştirilerek akıllı hale getirilmesi işlemidir. Örnek verecek olursak: İnsansız araçlar ya da akıllı ev sistemleri robotik ürünler ya da hizmetlerdir. Mekanik, elektronik ve yazılım birleştiğinde Robotik Sistemleri oluştururlar.
Bir sonraki yazımda da “Algoritma Nedir?” sorusuna cevap vereceğim. Bu tarz yazılarımın devamı için bana yorum atmayı unutmayın!
Merak ettiğiniz veya önereceğiniz kitapları iletişim formundan benimle paylaşabilirsiniz.